Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
fordonsskatt
På gång i branschen

Kraftigt höjd fordonskatt från 2020

Publicerat: 
2019-10-23
Text: 
Jan-Erik Persson, skattejurist

Från och med 1 januari 2020 införs ett nytt regelverk för hur fordons utsläpp mäts. Mätmetoden heter WLTP (Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure) och innebär att nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkar fordonsskatten på ett annat sätt än tidigare. Skatten beräknas utifrån hur stora utsläpp ett fordon ger upphov till. Det innebär att för bilar som registreras efter kommande årsskifte kommer i många fall fordonsskatten att höjas kraftigt. Detta påverkar även de som har ny förmånsbil då fordonskatten påverkar detta värde. 

Tips för att undvika högre skatt

Kan man göra något för att undvika den kommande skattechocken vad gäller fordonsskatten? Nedan redogör jag för ett antal tänkbara alternativ som bygger på att du planerar att byta bil. 

  • Hybrid-, laddbybrid eller elbil: Väljer du någon av dessa alternativ är fordonsskatten låg eller ingen alls. Detta alternativ passar privatpersonen som köper sin bil mindre bra eftersom dessa bilar normalt är dyrare i inköp än motsvarande modell som drivs med bensin eller diesel. För den som har bilen som förmånsbil är detta alternativ mycket intressant både för miljön och plånboken. 
  • Ny bil som registreras före 31 december 2019: Hinner du köpa en bil som registreras före årsskiftet drabbas du inte av den nya höjda fordonsskatten. Kan vara svårt för bilfirmorna att få fram dessa bilar med bara två månader kvar av 2019. Har du tur kanske de har ett antal lagerbilar som kan registreras omgående.
  • Nästan ny bil i form av lätt begagnad: Om du köper en bil som registrerades före den 1 juli 2018 (när fordonsskatten höjdes senast) blir skatten betydligt lägre än om du köper en ny som registreras 1 januari 2020 eller senare. Förutom att skatten blir lägre är det ju som privatperson många gånger ett bra alternativ att köpa en lätt begagnad bil till ett betydligt lägre pris än att köpa en ny bil. 

Även privatleasing påverkas

Idag är det många som väljer att privatleasa sin bil. Även detta alternativ påverkas av den kommande skattehöjningen. Den som väljer detta alternativ från nyåret får en högre kostnad jämfört med de som leasar en bil som registrerats under 2019.