Brexit närmar sig med stormsteg och kommer att medföra åtskilliga förändringar som företag behöver hantera. För många företag är riskerna och kostnaderna kanske bara ett abstrakt hot än så länge, eftersom många faktorer fortfarande är oklara. Dock är det hög tid för alla företag att åtminstone ha en plan. Utan ett utträdesavtal, som skulle omfatta en övergångsperiod till och med 2020 med möjlighet till förlängning, kommer Storbritannien att i tullhänseende behandlas som ett tredje land, det vill säga ett icke EU-land. Sverige tillhör de länder som kommer att påverkas allra mest av Storbritanniens utträde, då det är Sveriges femte största exportmarknad och en betydelsefull nation för svensk import.
Utträdet kommer att påverka till exempel offentlig upphandling, dataöverföring, transport samt lagerhållning. Företag får räkna med ökad administration, fler intyg och tillstånd, då försäljning av varor till Storbritannien kommer att ses som export. För svenska företag innebär det följande:
De extra tullavgifterna kommer att innebära tilläggskostnader. Företag behöver ta reda på vilka konsekvenser sannolika förändringar avseende moms, tullar och punktskatter kan få på deras verksamhet.
© Författarna och Wolters Kluwer Scandinavia AB
Att mångfaldiga innehållet i denna artikel, helt eller delvis, utan medgivande av Wolters Kluwer Scandinavia AB, är förbjudet enligt lagen (1960:729 ) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande, såsom exempelvis tryckning, kopiering, ljudinspelning liksom elektronisk återgivning eller överföring.
Artikeln är publicerad i nyhetshetsjänsten Skatteinformation från Wolters Kluwer.