Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Hallå där

10 frågor till André Kwakernaat

Publicerat: 
2017-09-18

Sedan 17 år är han en av pionjärerna inom utveckling av mjukvara för redovisningsbranschen. Som chef för Tax & Accounting Europe Business Innovation på Wolters Kluwer och ansvarig för Wolters Kluwer iLab i Holland är han en av talarna på Move On 2017:

1. Vad ska du prata om?

Vårt pågående ”XR-projekt” som handlar om virtuell, förstärkt (augmented) respektive blandad (mixed) verklighet. I framtiden kommer det mesta inom ekonomi och redovisning vara automatiserat. Men genom att samarbeta i den virtuella världen kan du komma ännu närmare dina kunder. På Move On demonstrerar jag hur du kan visualisera och åskådliggöra kundernas affär med möjligheter och fallgropar. Folk ur publiken får komma upp på scen för att testa ihop med mig – det blir som att spela Pokémon Go tillsammans med kunderna och deras siffror.

2. Vad är Wolters Kluwers iLab?

En miljö där vi experimenterar och tänker utanför boxen. Jag får ofta frågan om vad det kommer att leda till. ”Inte vet jag”, brukar jag svara. ”Det vore ju inga experiment om jag visste resultatet i förväg”. Wolters Kluwers iLab är till för att vi ska upptäcka nya saker – som ett fordon som tar oss framåt. Jämför med konceptbilarna som visas på bilsalongen i Genève. Vi tar fram mjukvara på idéstadiet som vi längre fram kan renodla och skapa nya produkter av.

3. Vad gör ni där just nu?

Vi jobbar med vårt ”XR-projekt”, liksom med AI, artificiell intelligens. AI kan exempelvis användas för att beräkna risker och möjligheter. Ju mer data vi samlar på oss, desto bättre blir AI på förutsägelser. Vi bjuder in alla möjliga personer till labbet, både utom och inom vår organisation, för att arbeta tillsammans med oss. På så sätt sammanför vi innovation som pågår på olika ställen och inspirerar människor i olika länder.

4. Vad är byråernas största behov just nu, tror du?

Praktiskt taget allt kommer att automatiseras – förutom det som gäller människor. Vi kan utnyttja AI för en massa analyser och förutsägelser, men hur ska vi använda siffrorna? Vi måste göra dem levande. Om byråerna kan visualisera sina kunders affär hjälper det dem att vara nära sina kunder.

5. Förklara ”visualisera”?

Exempelvis har vi utvecklat en VR-mjukvara som låter dig se dina klienters kunder som byggnader. Storleken på varje hus motsvarar dess ekonomiska storlek. Du kan se fakturor som skickas ut till dem och deras inkommande betalningar. Om en kund inte betalar i tid fattar huset eld. Då blir det väldigt uppenbart var förbättringsutrymmena finns.

6. Finns det något behov ni ännu inte tagit er an?

Ärligt talat så tror jag inte det. Om vi frågade våra kunder vad de önskar sig, skulle de svara ”en snabbare häst” istället för bil. Det är väldigt svårt att föreställa sig det som kanske kommer att existera i framtiden. Jag skulle vilja att vi blir branschens Tesla. Idag ställer sig folk på kö för att få köpa en ny Tesla-modell utan att ens ha sett den. De bara utgår från att den är grym.

7. Vad är nästa stora grej i redovisningsbranschen?

Den virtuella världen – att uppleva och dela den med andra människor. Liksom olika typer av upplevelsecenter.

8. Finns det verkligen något bortom molntjänster? Har vi inte nått gränsen för den digitala utvecklingen?

Det finns ingen gräns. Om man säger att något är omöjligt, säger jag ”det ska jag lösa”. Vid ett event i Tyskland parkerade vi en Tesla vid entrén. Vi öppnade motorhuven och bakluckan så att folk kunde se att det inte finns någon motor där den brukar sitta. Vi ville att de skulle börja tänka redan innan de gick in.

9. Du är intresserad av triathlon?

Absolut! Jag har till och med mitt eget professionella team – Team4Talent. Det finns mycket innovationer att göra även när det gäller sport och utrustning. Alla mina sponsorer måste vara innovativa. Min son är med i teamet och ska snart genomföra en hel Ironman. Men själv tävlar jag inte. Det skulle i så fall kräva vissa större förändringar, ha ha…

10. Någon dold talang?

Fotografering! Jag hittar alltid tid till det eftersom jag tycker det är så roligt. Om man tycker om något går det lätt. Om inte måste man kämpa. Jag gör bara sådant jag älskar.

André Kwakernaat

Ålder: 57

Familj: Fru och son

Bor: Huissen, Holland

Yrke: Chef för Tax and accounting Europe Business Innovation på Wolters Kluwer Yrkesbakgrund: Entreprenör och grundare av Twinfield, gymnasielärare, grundare av Team4Talent (professionellt triathlon-team)

Fritid: Fotografering, musik, triathlon, cykel, tennis, volleyboll.