Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Mattias Segerbrand Saldo
Krönika

Auktoriserad Redovisningskonsult - Den heliga titeln, vägen till framgång…eller?

Publicerat: 
2020-03-04
Text: 
Mattias Segerbrand
Bild: 
Mikael Josefsson

I mitt tidigare liv när jag lämnade redovisningens värld då jag tyckte att redovisning var så extremt tråkig så jag övergick till att driva restauranger istället. Har man lust och energi vill man alltid lära sig mer, kunskap är häftig och den ger dig styrka och självkänsla. Men lärdom kan man få på många håll så länge du är lyhörd, envis och vill utvecklas. Det är inte alltid skolans värld du platsar i för att få den kunskap du önskar. Men i detta fall valde jag att utbilda mig inom yrket jag befann mig i, nämligen mat och dryck, och denna gång ville jag få massor av kunskap inom dryck. Jag valde en sommelierutbildning på ett år, för branschens starkaste utbildningsplats, Restaurangakademien i Stockholm. Ett fantastiskt år, med mängder av kunskap, varje dag var en helt ny värld. Jag sörplade i mig kunskap efter kunskap, men jag sörplade också i mig hinkvis med vin, frånsett det som vi var tvingade att spotta ut. Tack och lov, annars hade jag nog inte överlevt det året. Det året lärde mig dessutom något helt annat, nämligen att jag aldrig skulle kunna arbeta med vin, jag hade då likt andra i mina tidigare generationer inom familjen som också var krögare, supit ihjäl mig. Det var det inte värt, trots det är jag extremt glad att jag genomförde utbildningen, för som sagt kunskap kan ingen ta ifrån en. 

Hur håller detta ihop med auktorisationen? Jo, vin har ett gammalt system för att klassificera om vinets kvalitet är bra eller inte, det hjälper så att säga konsumenten att välja ”rätt” flaska. Denna klassificering är inte helt enkel att få och visst är det så att ett bra rykte, det förtjänar man, det får man inte gratis. I dagens vinvärld finns trots detta mängder av vinodlare som ”dont care about” klassificeringen. Varför? För stelbent, för uppstyrt, ger inga fria tyglar att experimentera, för dyrt och för krångligt. Det ger heller ingen rättvis bild ifall en vinodlare är duktig eller inte. Känner vi igen resonemanget? Det finns mängder av vinodlare som gör på sitt sätt och är enormt duktiga, absolut att det krävs mer av konsumenten men ärligt vem vill bara dricka klassiska viner när extremt duktiga odlare plockar fram den ena efter den andra vinflaskan av fantastisk kvalitet.

Detta min kära är väldigt nära det som idag handlar om er auktorisation. Är den auktoriserade Redovisningskonsulten (sjukt lång titel, somnar ju innan jag har sagt hela :-)) bättre eller sämre än alla andra? Vad säger ni själva? Denna titel som skall säkerställa kvalitén i branschen enligt både SRF och FAR (nu kan dom inte ens vara vänner längre, det krävs en helt annan krönika om det). 

Vad är kvalitet? Vad ger vi tillbaka till branschen? Vad hjälper vi våra kunder med? Är vi som byrå bra eller dåliga? Är titeln vår heliga graal? Kommer den att föra branschen framåt?
Svar nej, inte som den är utformad idag.

Det som för branschen framåt är:

  • Du
  • Din nyfikenhet
  • Din fortsatta utveckling
  • Din vilja till att hjälpa dina kunder till stordåd
  • Din vilja att dela med dig till andra, arbeta tillsammans
  • Din vilja att värdera ditt huvud till att ta rätt betalt
  • Din automatisering av denna bransch

Detta kommer att leda till att dina kunder får en klart högre tillit till dig och din kunskap, dina kunder kommer då att få större fokus på sin verksamhet och därigenom utveckla detta tillsammans med dig ytterligare. 

Häng med på denna tråd så tror jag att vi kan hitta en gemensam väg:
Effektivare system – ger bättre fokus mot dina kunder – ger större tillit för dig – ger en större möjlighet att påverka dina kunder till t ex bättre lönsamhet – ger en chans för dig till att ta bättre betalt – ger en större vinst hos dig och dina kunder – ger en chans till att anställa fler – ger mer skatter åt landet Sverige – skapar en lägre arbetslöshet – minskar utanförskapet – ger en massa plus för hela samhället. 

Var hade ni lagt resurserna för att få vårt land att blomstra? Jag vet var. :-)
 
Om du vill vara auktoriserad så absolut, det är inga problem, men bygg inte upp auktorisationen som ett alternativ till utveckling. Jag har sett flera exempel på att när folk har blivit auktoriserad så har istället bromsen slagit till, rädslan att verkligen hjälpa kunden i hens verksamhet blir så stor att titeln dödar, istället för tvärtom. Det finns fortfarande tro, kanske mer hopp, att titeln gör underverk därute. Jag är av motsatt tro, jag gissar att en undersökning kommer att visa att titeln har påverkat alldeles för lite och därför inte alls gett den effekt som vi alla trodde från början. I över tio år har den funnits, vi alla har visat och pratat om den som att den är stark och betydelsefull, men tyvärr skulle jag nog istället säga att det 2010 talets största flopp i branschen. 

Så mycket som har byggts upp kring den, men så lite som den har uträttat, men 2020 då jäklar…eller.

Och fortfarande är mellan 40-50.000 människor sysselsatta i branschen men enbart knappt 10.000 st är medlemmar i FAR och SRF. En mindre smickrande siffra. Vi måste knyta ihop branschen mycket bättre än vad vi gör, vi måste tillsammans göra detta, alla, du, jag, vi, SRF och FAR. Annars kommer vi aldrig få den grymt starka bransch som vi önskar. Företagare har en strak tro i redovisningskonsulten, det har undersökningar visat, undrar om den undersökningen gjorde skillnad på auktorisation eller inte, tyvärr inte. 

Vi når en starkare och starkare automatisering i branschen, låt denna automatisering vara vår REKO/REX, låt oss individer, för tro mig det kommer att behövas människor, sköta det personliga för landets alla företagare, låt oss hjälpa övriga företagare att påverka utveckling av dessa företag. Är inte det en samhällsnytta, så släpp sargen och ge er ut på världens häftigaste resa, med eller utan titel, och hjälp er kunder till att skapa grymma företag där ute. Det är det ni är duktiga på så gör för fasen det.

Låt oss skapa vinet genom att prova, våga, testa, hjälpa er kunder. Det blir det bästa vinet ni någonsin har druckit. Och ni kommer att kunna ta betalt för det.

Visst vill vi alla göra skillnad och en verklig samhällsnytta. 

Gör det då, tänk inte regelverk, tänk utveckling.

Mattias Segerbrand
Kreativ ledare – Saldo Redovisning
Fd Auktoriserad Redovisningskonsult (nu igen jäkligt lång titel  zzzz….)

Detta är en gästkrönika av Mattias Segerbrand, Kreativ ledare på Saldo Redovisning. Vill du också skriva en gästkrönika på Insight är du välkommen attulrika.avedal-aberg [at] wolterskluwer.se (subject: G%C3%A4stkr%C3%B6nika) ( kontakta redaktionen)