Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Dan Brännström FAR krönika insight
Krönika

Dags att plocka bort re

Publicerat: 
2018-05-21
Text: 
Dan Brännström
Bild: 
Kristofer Hedlund

Det är två månader tills jag lämnar FAR. Alla runt omkring frågar därför hur det känns att sluta. Jag har faktiskt svårt att svara på den frågan. För jag tänker inte att jag slutar, utan att jag tvärtom börjar göra nya saker. Som att stå på Bokmässan i höst med ”Mitt liv som FAR” i en budgetmonter. 

Jag lämnar hursomhelst 14 ½ händelserika år bakom mig. Flera uppmärksammade ”skandaler”, finanskris, slopad revisionsplikt, ny normgivning för både redovisning och revision, omfattande EU-reglering, ändrade 3:12-regler och samgåenden men också ett avbrutet samarbete, för att nämna några saker. 

Nu väntar en ännu mer omvälvande tid. Vi har bara sett början på de förändringar som det digitala för med sig. Ett exempel är rapportering i realtid som kommer att stöpa om allt vad redovisning och revision heter. Det som idag görs månaderna efter bokslutsdagen måste imorgon ske löpande, så att Bolagsverket kan hämta (observera ordvalet) all information redan på nyårsdagen. 

Från sju månaders respit till realtid. Utopi? Absolut inte, det räcker att följa de nordiska bolagsverkens projekt ”Smart government” för att se vart vi är på väg. Jag tror också att morgondagens rapportering blir mer relevant. Att läsa en årsredovisning à la K2 är som att köra bil med terminalglasögon (vilket jag av misstag just gjorde). Det är suddigt, när aktieägare och andra intressenter istället vill ha klar sikt långt in i nästa kurva. Det förutsätter träffsäkra prognoser och icke-finansiell information om hållbarhet, möjligheter och risker. 

Och vilket paradigmskifte det blir när redovisningskonsulter, revisorer och andra rådgivare använder Big data och ny teknik för att hjälpa företagaren att spana på framtiden. Det är nästan så att re måste plockas bort från redovisning och revision. 

Det är bara tre saker som krävs i den omställningen: mod att pröva nytt, annorlunda kompetens och – kanske viktigast av allt – lugn andhämtning. 

Njut av sommaren!

Dan Brännström
Generalsekreterare i FAR
 

 

Detta är en gästkrönika av Dan Brännström, generalsekreterare i FAR. Vill du också skriva en gästkrönika på Insight är du välkommen attulrika.avedal-aberg [at] wolterskluwer.se (subject: G%C3%A4stkr%C3%B6nika) ( kontakta redaktionen)