Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Mikael Bergqvist Wolters Kluwer Norge
Hallå där

Det bästa är att stå näringslivet nära!

Publicerat: 
2018-11-15
Text: 
Karin Andréen Olsson
Bild: 
Michael Levin

Hallå där Mikael Bergqvist, som är svensk men ny på Wolters Kluwer i Norge som produkt- och supportchef, tillika en del av produktledning i Skandinavien.

 

Du är bara 33 år och har ändå 19 år i ekonomibranschen bakom dig. Kan det verkligen stämma?

– Ja, faktiskt. Jag började med bokföring som 14-åring i familjeföretaget som sysslade med miljöprovtagning. Pappa tyckte det var onödigt att behöva lägga ut bokföringen och jag tyckte det var roligt. Så roligt att jag utvecklade ett überintresse för ekonomi!

Och efter uppväxten i Umeå hamnade du för tio år sedan i Oslo. Hur gick det till?

– Jag har varit med i många olika roller och moment när det gäller ekonomitjänster. Allra först var jag ju kund och användare av programvara. Så småningom blev jag konsult och säljare för affärssystemet Mamut i Stockholm. När huvudkontoret i Oslo kallade flyttade jag dit, och sedan blev jag kvar inom Vismakoncernen som förvärvade Mamut. Jag hade en fantastisk tid i ett växande bolag och har fått utvecklas även inom programutveckling och marknadsföring.
– Nu har jag börjat ett nytt äventyr i en ännu större koncern och tar med mig min bredd och förståelse för många olika perspektiv.

Hur tycker du branschen skiljer sig mellan Sverige och Norge?

– Egentligen inte så mycket. Alla påverkas av omställningen som pågår i och med digitaliseringen. Alla är ute på samma resa, även om man har kommit olika långt och inte färdas längs exakt samma rutt. I båda länderna handlar det mycket om att myndigheter skulle behöva driva utvecklingen mer. Om inte ramarna och den digitala infrastrukturen hänger med kan vi inte utnyttja tekniken.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att stå näringslivet nära! Därför landade jag in på redovisning som är företagens ryggrad. Digitaliseringen och våra produkter skapar så mycket nya möjligheter för redovisningskonsulter. Att hjälpa dem blir mer digitala som i sin tur kan hjälpa så många andra företag är det som är så roligt!
– Bland det bästa är också mina fantastiska kollegor som har sådan enorm kompetens. Plus att vi får utrymme till lokala initiativ samtidigt som vi har tryggheten i att vara en stor koncern. Jag tycker vi har det bästa av två världar!

Och fritiden?

– Det är lyx att ha så nära till fjället! Som god Oslobo gillar jag att åka skidor och gå på tur. Jag tycker jag har en bra balans mellan jobb och fritid.