Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Reportage

Framåt för Fortnox när allt fler jobbar digitalt

Publicerat: 
2017-09-18
Text: 
Charlotte Benjaminsson

Marknaden för molnbaserade administrativa lösningar går som tåget. Det är Fortnox beviset på. 2016 var ett rekordår med 40 000 nya kunder och nästan en dubblering av nettoomsättningen.

– Vi gör skillnad för Sveriges småföretag genom att underlätta i vardagen med smarta lösningar som frigör tid. Ambitionen är att växa med ännu fler kunder, säger Nils Carlsson, VD på Fortnox.

 

Fortnox är marknadsledande inom molnbaserade administrativa lösningar. Fyra gånger har bolaget utsetts till Gasellföretag av Dagens Industri och två gånger till ett av Sveriges Superföretag av Veckans Affärer. Det är ett fint erkännande till företaget som startade för 16 år sedan. Redan då var idén att via internet kunna arbeta med sin bokföring och fakturering överallt. Men på den tiden fanns varken utvecklad teknik eller någon större efterfrågan på tjänsterna. Det var inte förrän 2014 som marknaden vaknade och förstod värdet av molnbaserad mjukvara. Idag erbjuder Fortnox ett komplett digitalt arbetsflöde där alla administrativa moment är integrerade och automatiserade.

– Vi har alltid sagt att vi ska vara småföretagens bästa vän och underlätta i deras vardag. Våra produkter är därför enkla, användarvänliga och lätta att förstå. Vi lyssnar på vad våra kunder tycker och tänker, jag tror att det är uppskattat, säger Nils Carlsson.

Den stora efterfrågan har gjort att bolaget vuxit snabbt de senaste åren.

– Vi rekryterar ungefär 50 till 60 personer varje år och det påverkar såklart organisationen. Vi försöker att ha innovativ, enkel och hjälpsam kultur där vi är kostnadsmedvetna mot både oss själva och våra kunder. Det tycker jag att vi lyckats behålla trots vår snabba tillväxt, säger Nils Carlsson.

Fortnox lägger stora resurser på utveckling av teknik och smarta lösningar. Under 2016 inleddes ett samarbete med Wolters Kluwer kring en integrerad lösning för bokföring och bokslut.

– När man väl har gått in i den digitala världen vill man ha tillgång till alla pusselbitar, inte enstaka delar. Tillsammans med Wolters Kluwer erbjuder vi ett komplett digitalt arbetssätt med tjänster i hela kedjan, säger Nils Carlsson.

Redovisningsbranschen står inför ett teknikskifte. Digitalt arbete är framtiden och manuellt arbete kommer på sikt att försvinna. Det ställer krav på hur man arbetar själv och mot sina kunder. Nils Carlsson menar att det krävs en beteendeförändring där man måste anpassa sig till nya arbetssätt och ny teknik – en stor utmaning då det digitala landskapet inte bara är till för de yngre.

– Om man inte anpassar sig blir det svårt att konkurrera. Många vet inte hur de ska göra eller vilken utbildning de behöver. Vi försöker finnas där och hjälpa till med att överbrygga dessa svårigheter, säger Nils Carlsson.

Så jobbar du mer digitalt

Nils Carlssons tips:

  • Intressera dig. Ta reda på vad du och dina kunder kan tjäna på ett digitalt arbetssätt.
  • Läs på och skapa din egna digitala förståelse. Det räcker med fem minuter om dagen.
  • Glöm ålder. Alla kan jobba digitalt!