Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Mattias Segerbrand Saldo
Krönika

KBK – Kör Bara Kör

Publicerat: 
2019-11-04
Text: 
Mattias Segerbrand
Bild: 
Urban Jörén, Tiffani Segerbrand

En god vän sa till mig för ett tag sedan att rådgivning is da shit i framtiden. Tänkte, va, det har det väl alltid varit. 

Varje vecka ger jag min häst en massa råd hela tiden, men hästen oavsett om det är Chez Nous, Boven eller Corolla gör inte som jag vill. Skitkass rådgivare, dessutom kommer jag tillbaka varje vecka med samma optimism. Men det lyckas inte, det är sådana man kallar korkade, eller hur. Tills en dag när Boven gör precis det jag säger, jag ler och rider som en kung och tänker, det här var ju inte så svårt. Jag är ju en grym ryttare, jäkla skithäst som det tar så lång tid att lära. Korkade häst. Jag vinner i längden, full av självförtroende glider jag hem på min cykel och är beredd att ta över världen. Grym kille det där.  

Det är detta rådgivning handlar om, att aldrig ge upp utan bara fortsätta peppra våra kunder med energi och råd som gör varje steg lättare, till slut landar det och blir en naturlighet, det självklara, som att rida, cykla eller faktiskt bara andas. Men du måste göra, göra rätt, göra fel, våga göra. Det är då världen kommer att skrika efter dig, tacka dig, buga för dig. Det är då du kan ta på dig din krona och säga att jag regerar.

Men ordet rådgivning, supertråkigt ord ju, skulle vi inte göra branschen lite sexigare, jo mycket sexigare! 
Rådgivning, rådgivning, rådgivning, nä det hjälper inte, fortfarande sjukt tråkigt.
Hjälpa, coacha, ge råd, ge service, allt annat är bättre än rådgivning. Detta måste vi tillsammans lösa för visst finns det en massa roligare uttryck än just rådgivning.

Margerata på jobbet kan det där med service, hon ger alltid sitt allt för kunden och kunderna älskar henne. Tänker att, vad gör hon? Hon har också långa ögonfransar, fasen det där måste ju vara tricket. Så jäkla enkelt. Margareta hjälper, stöttar och berättar för sina kunder. Hon tar hand om dom, det är vad jag kallar framtid, i detta ingår råd, coachning, service, utveckling. Om detta är vad alla kallar rådgivning så vinner Margareta, vi kallar det inte rådgivning, vi kallar det en självklarhet. Och det är självklarheten vi alla skall sträva efter, det som du gör varje dag utanför bokföringens värld, det är detta som är framtiden, det är detta som kommer att göra dig lönsam, det är detta som kommer att göra dina kunder lönsamma och sjukt nöjda med att ha just dig som ”rådgivare”.

Fortsätt göra det du gör, det självklara, för det är du, bara du, bäst på.

Men det är inte alltid råden gör susen eller till och med blir hyfsat risiga. 
I helgen var jag en sån där kass ”rådgivare” till Boven och hopptävlingen endast för oss i ridklubben, alltså en liten skittävling, men jösses så viktig i prestige. Mina råd till Boven föll inte väl ut, redan vid det andra hindret så tvärvägrade han, så fortsatte det vid hinder nummer fem och hinder nummer sex. Sen var det tack och adjö till den tävlingen. Fick inte ens hoppa klart. Med svansen mellan benen och böjt huvud red jag ut från tävlingsbanan. Imorgon är en ny dag.

Mattias Segerbrand Saldo med häst

Mattias Segerbrand
Kreativ ledare
Saldo Redovisning
Årets framtidsbyrå 2017-2018
 

Detta är en gästkrönika av Mattias Segerbrand, Kreativ ledare på Saldo Redovisning. Vill du också skriva en gästkrönika på Insight är du välkommen attulrika.avedal-aberg [at] wolterskluwer.se (subject: G%C3%A4stkr%C3%B6nika) ( kontakta redaktionen)