Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Mattias Segerbrand Saldo
Krönika

Men för fan det går ju

Text: 
Mattias Segerbrand
Bild: 
Urban Jörén

Jag tycker riktigt illa om redovisning, eller nä det är fel, tyckte är mer sant.

Faktiskt är redovisning idag enormt spännande och skapar en himla massa härliga möten med bra dynamik. Jag lämnade redovisningen för sisådär 26 år sedan för att jag då upplevde att det var extremt stelbent, tråkigt och osexigt. Restaurangbranschen kallade, ett antal kaféer, restauranger, barer, jäkligt kul och en himla massa alkohol senare var denna epok slut. Tack och lov. Världens häftigaste bransch men oj vad den sliter dig i stycken. Under tiden hade vi startat en liten byrå för att hjälpa just företag inom restaurangbranschen, det fanns mängder som verkligen behövde hjälp. Tillbaka till de där urtrista, okreativa pappershögarna. Samtidigt skönt att få kliva ur röken från restauranglivet.

Då hände det som bara händer i sagor, in på vår då skraltiga mörka lilla redovisningsbyrå kliver han in, den där snygga, långa, mörka unga 22 åringen med de där oförskämt långa ögonfransarna, räddaren, frälsaren, Matias Aphram. Personen som alla älskade och som bygger broar som ingen annan. Praktik på Saldo med löfte om kanske en anställning. Han accepterade och tog för sig och frågade,  -Varför jobbar ni så här? Vi hade inget bra svar förutom att vi själva tyckte det var rätt kasst sätt att arbeta på. Matias fortsatte, -Varför gör vi inte så här? Han visade oss och vi sa, - Ja, varför gör vi inte så? Detta var för ca 10 år sedan, och den där vackra mörka killen började vår förändring.
 

Sprätta kuvert, vika ut kvitton, kopiera underlag, fakturor för att sätta in i olika pärmar beroende på om dom var obetalda eller ej, flytta från en pärm till en annan när dom betalades osv. Fruktansvärt omständigt och hål i huvudet. Thank you for Matias Aphram.

Agda, 57, snabbaste personen i bokföring arbetar inte hos oss längre, nu är det Michael, Margareta, Alex, Elena, Evelina osv, som alla kommer in med ett helt annat huvud och inställning. Inga pappersälskare göre sig besvär över vår tröskel, kunderna älskar det, vi älskar det. Våra kunder älskade honom, vi älskade honom, var det hans ögonfransar? Vi kunde nu skapa vårt liv utan en massa onödigt dubbel-, trippeljobb. Vi började leva, kunderna är gladare, allas vår lönsamhet är fantastiskt mycket större idag. Slutet gott allting gott.
 

För oss ja, men varför är det inte så överallt, varför har det inte hänt mer än det har gjort?
 

Jag är extremt fundersam, men jag vet också svaret. Förutom att rädda byråägare, sitter lite överallt, så är också felet ditt. Skärp dig, det är ingen annans fel än just ditt fel. Du måste resa på dig, du måste börja förändra, du måste börja ta ett litet steg framåt. Jag är övertygad om att en stor del av felet ligger i att branschen har historiskt skapat en stor grupp människor som arbetar ensamma. Faktum är att över 25% arbetar ensamma i vår bransch idag.
 

Det är inte alls bra såklart, men det går att ändra på och det skall göras tillsammans med er alla.

Vi behöver varandra, vi behöver få utbyte av andra fysiska människor, prata, utvecklas och att faktiskt skapa glädje tillsammans, varje dag. ”ju mer digital du blir desto mer personlig behöver du vara”, vår devis idag.
 

Jag sätter mig på min racercykel, på väg hem, en tidig eftermiddag i fredags med en ny kund i mitt headset som berättar om deras förändring efter att dom blev kund hos oss. Helena berättade om att hon numera hämtar sina barn på skolan två gånger i veckan, detta skedde inte tidigare, hur hon och hennes man numera umgås tillsammans flera kvällar i veckan. Hon sa: - När jag startade min verksamhet var ett mål att få större frihet, men det är först nu jag har fått det. Ett stort tack till dig, sa hon.

Detta är en del av min lust och kraft till att göra det jag gör varje dag, att få människor omkring mig att må bra genom deras egen verksamhet. Ju mer jag arbetar desto mer kommer liknande berättelser fram att det just är det de absolut flesta önskar av sin egen verksamhet, att faktiskt må bra. Det är det som är tricket.

Jag kommer hem efter att ha kryssat igenom Stockholmstrafikens numera hetsiga cykeltrafik, cykel till och från jobbet verkar ha ökat enormt i Stockholm, det är bra, riktigt bra. Nu är det bara stan som skall växa ikapp den ökningen, men det är ett angenämt problem. Dukar upp middagsmaten som för kvällen är köpt i kvarterets grymma indiska restaurang. Härlig doft och fantastisk smak.
 

Följ med på vår resa, och låt dig inspireras
 

Mattias Segerbrand
Kreativ ledare
Saldo Redovisning
Årets framtidsbyrå 2017-2018
 

P.S. Vår praktikant, vår frälsare, han med dom där avundsamma ögonfransarna, Matias Aphram, är numera VD och delägare hos oss på Saldo, så kan det gå.
 

Detta är en gästkrönika av Mattias Segerbrand, Kreativ ledare på Saldo Redovisning. Vill du också skriva en gästkrönika på Insight är du välkommen attulrika.avedal-aberg [at] wolterskluwer.se (subject: G%C3%A4stkr%C3%B6nika) ( kontakta redaktionen)