Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Penneo skapar nya möjligheter för PBAB
Kundcase

Penneo skapar nya möjligheter för PBAB

Publicerat: 
2018-03-13
Text: 
Karin Andréen Olsson
Bild: 
Stefan Bohlin

Att gå framåt och nyfiket pröva ny mark har alltid varit en drivkraft för Carina Hedrum som äger och driver PBAB. I takt med den ökade digitaliseringen har byrån tagit stora kliv mot mer rådgivning.
– Vi blir våra kunders coacher i bredare bemärkelse än bara redovisning. Det är framtiden, menar hon. 

Hon och en kollega har gått FAR-utbildningen till personlig tränare i ekonomiska frågor och tanken är att alla medarbetare på sikt ska arbeta med rådgivning i någon form.
–  Vi lotsar våra kunder till strategiska beslut, som de inte har tid och kraft att tänka på i vardagen.

Men för att man ska kunna ägna sig åt rådgivning vill det till att de digitala och automatiserade funktionerna verkligen fungerar smidigt. PBAB har det senaste året börjat använda Penneo, en digital tjänst för signering av handlingar, vilket frigjort tid och skapat nya möjligheter.
– Nu har vi utrymme att ta in nya kunder igen, vilket vi inte haft på ett tag, berättar Carina Hedrum. Vi blir också mer platsoberoende och behöver inte vara nära kunden rent geografiskt. Det underlättar för oss som byrå att hitta rätt kunder – och för dem att hitta rätt byrå.

Att signera handlingar som uppdragsbrev, bokföringsordrar och bokslut är enkelt för kunden. Det enda som behövs är en länk och ett mobilt bank-ID. Alla medarbetare på PBAB använder Penneo och fasar in kunderna till att använda tjänsten i den takt de är redo.

Penneo med mobilt BankID

Just nu ligger PBAB i startgroparna inför digital inlämning av årsredovisningar till Bolagsverket med hjälp av Penneo. 
– Vi börjar med ett par kunder som inte befinner sig i Sverige och som bara legat och väntat på detta. Nu slipper vi tidsödande postgång för att få handlingar signerade.
PBAB hanterar omkring 150 bokslut per år och ambitionen är att alla så småningom ska skickas in digitalt. 

Carina Hedrum tycker att Penneo är ett intuitivt och smidigt verktyg – när väl alla förberedelser och kopplingar till Wolters Kluwer Byrå är på plats. 
– Det var inte helt självklart att få det att fungera till en början. Vi hade önskat oss ännu tydligare steg-för-steg-instruktioner. 
– Men nu när allt är up and running är det enkelt och känns väldigt säkert. Loggstrukturen i Penneo gör det överskådligt och lätt att se när någon skrivit under. Penneo skickar också ut aviseringar och påminnelser och driver automatiskt på processen.

Carina Hedrums bror Rikard Berling arbetar också på PBAB.
Carina Hedrums bror Rikard Berling arbetar också på PBAB. Han har utbildning inom både IT och grafisk design och står för det mesta av byråns filmproduktion. ”Det är toppen, vi kan bolla allt från IT-säkerhet till hemsidan”, säger Carina.

PBAB har varit ett familjeföretag sedan 1968, då Peter Berling startade sin revisionsbyrå i liten skala tillsammans med hustrun Britt. Ett halvt sekel senare är det alltså dottern Carina Hedrum som äger och driver byrån. Bland de tolv medarbetarna finns även mamma Britt och brodern Rikard.
Samma typ av resa har många av PBAB:s kunder också gjort. Enskilda firmor har utvecklats och vuxit till aktiebolag med anställd personal.
– Att vi har funnits med våra kundföretag under många år skapar stabilitet och trygghet – inte minst vid generationsskiften. Och att vi har ungefär samma erfarenheter själva ökar trovärdigheten och den ömsesidiga förståelsen.
– Man kan säga att resan är vårt fokusområde, säger Carina Hedrum.

Carina Hedrum om…

…digitaliseringen i branschen:

”Visst sparar vi tid när så mycket automatiseras. Å andra sidan ökar förväntningarna på oss och det är så mycket mer vi ska hinna med. Jag har svårt att se framför mig den redovisningskonsult som inte kommer att ha något att göra…


Digitala lösningar välkomnas jättemycket av våra kunder, nya som gamla. Jag har några kunder som nu är pensionärer som blir helt saliga när vi sitter tillsammans vid datorn och de får en enkel och överskådlig bild av sitt företagande.”