Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Vivi-Anne Segertoft om mentorskap inom redovning i Insight webbmagasin från Wolters Kluwer
Kundcase

Redovisning handlar om människan mer än siffror

Publicerat: 
2018-11-08
Text: 
Karin Andréen Olsson
Bild: 
Michael Levin

”Lagom” är inget begrepp man brukar förknippa Vivi-Anne Segertoft med. Snarare färgstark, driven och frispråkig. Ändå njuter hon av att allt just nu är lagom. Faktiskt alldeles kolossalt lagom!

– Jag har det oförskämt bra, säger hon, och syftar på sin nya tillvaro som ensamkonsult i Kaserngården Ekonomirådgivning, som hon startade för snart ett och ett halvt år sedan.

– Jag har frihet att bestämma själv. Jag kan förverkliga och gå ”all in” på vad jag tycker är roligt. Jag har alltid själv gjort skatt och deklaration, även när jag drev byrå, och det fortsätter jag med.

– Men det är ju inte bara att stoppa in siffror i ett program, det handlar om människor. Som företagare är man ofta ensam och behöver sin redovisningskonsult att bolla med, fråga om råd och få hjälp med affärsutveckling och strategiska frågor.
Människan är mycket riktigt i fokus när det gäller den andra delen i Vivi-Annes nya verksamhet –mentorskap för andra redovisningskonsulter. Ett mentorsprogram är just sjösatt som ska hjälpa hennes första adept att få både snurr och struktur på sitt nystartade företag.

– Jag säger till henne som jag brukar säga: konsultjobbet handlar om 90 procent människa, 10 procent siffror. Tänk vad tråkigt det skulle bli annars.

Här kommer vi in på digitaliseringen, som ju talas om som den stora möjligheten för redovisningskonsulter att lösgöra sig från sifferexerciserna och ta ett kliv framåt som affärsrådgivare. Men ser det ut så på byråerna? Vivi-Anne Segertoft är tveksam till att utrymmet verkligen skapas på riktigt.

– Revisorerna är måna om sin position. De har ett jätteansvar att släppa fram redovisningskonsulterna. Redovisning är ett kvinnodominerat område som riskerar att inte utvecklas utan tvärtom bli mer inboxat. På många kombibyråer finns en intern konkurrens och mycket av hierarkier och gamla mönster.

Vivi-Anne Segertoft om mentorskap inom redovning i Insight webbmagasin från Wolters Kluwer
Vivi-Anne Segertoft njuter av sitt nya liv som ensamkonsult. ”Det är lyx med friheten att bestämma själv över min tid och vad jag vill göra”, säger hon.

Vivi-Anne Segertoft beskriver sig själv som entreprenör i själ och hjärta och drev tillsammans med två andra delägare ekonomibyrån Segertoft & partner med kontor i Uddevalla och Trollhättan. 
2016, efter 20 års hårt arbete och en diger digitaliseringsprocess som förpassat alla pärmar till förrådet, tyckte de tre kompanjonerna att tillfället var det rätta att sälja byrån. Tanken var att Vivi-Anne skulle jobba kvar som konsult. Men som den entreprenör hon är tog hon ett år senare sitt pick och pack och började om på nytt.

Flera gamla kunder hörde av sig och nu hjälper hon dem bland annat med skatt och deklaration som tidigare. 

– Jag jobbar fortfarande med Skatt från Wolters Kluwer. Jag uppskattar den juridiska kompetensen där, man får så mycket mer än bara programvara. Att kunna erbjuda bra rådgivning kräver mycket läsande, förmåga att förstå och förklara ännu mer. För att jag ska få tillräcklig input för att följa utvecklingen och vara uppdaterad är Skatteinformation en nödvändighet för mig.

– I övrigt har jag förstås Fortnox, med förenklat årsbokslut. Capego är jag också väldigt förtjust i, det ska bli spännande att se vad som händer där. Företagsplatsen använde vi hela tiden på byrån.

Vivi-Anne Segertoft fyller 68 nästa gång, men att det skulle innebära någon form av pension vill hon inte höra talas om.

– Nej, varför det, nu när jag har det så lyxigt? Nästa steg är att utveckla mentorsprogrammet.

3 snabba tips

Vivi-Anne Segertoft arbetar bland annat med rådgivning gentemot redovisningskonsulter. Här delar hon med sig av tre snabba tips:

  • Ta till vara på hösten. Påbörja bokslutet och spara till exempel fakturor på inventarier. Tänk bokslut från dag ett, så har du mycket klart när det väl är dags.
     
  • Förbered för de nya kontrolluppgifterna som ska lämnas in månadsvis från och med januari.
     
  • Håll koll på att bolag kan besluta om utdelning vid extrastämmor under året. Spara därför protokollen för sig och inte bara ihop med bokslut.