Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Kundcase

Så satte paret byrån på rätt kurs

Publicerat: 
2017-09-18
Text: 
ANDERS BOSTRÖM
Bild: 
JOHAN GUNSÉUS

FÖRBEREDELSERNA HAR pågått i ett år men den strategiska kursen sattes egentligen ännu tidigare. Redovisningsbyrån var nämligen förutseende nog att börja anpassningen redan innan tekniken hade kommit.

– Vår vision är att vara en rådgivande och konsultativ byrå. I stället för att bara leverera rapporter och redovisningar så erbjuder vi en komplett ekonomiavdelningstjänst till alla våra kunder, berättar Peter och Marielle Eklund som äger och driver EkonomiNord. ”Strategi 2020” är ytterligare ett steg i arbetet som började redan för fem år sedan när paret tog över byrån. Peter hade då ett förflutet som officer i försvaret och har därefter haft olika chefsjobb inom näringslivet i 13 år.

– Som verksamhetschef får man en rapport, analyserar resultatet och gör en handlingsplan för att nå budget- eller prognosmål. Tillsammans med Marielle som är auktoriserad redovisningskonsult utgjorde vi en utmärkt kombination för att paketera ihop en helhetslösning i redovisningsbranschen, berättar Peter. Strategiarbetet är en slags framtidsbevakning. Antaganden har gjorts om hur branschen ser ut 2020, vilka behov kunderna har och hur man kan möta dessa. Utifrån detta har målsättningar på kort och lång sikt formulerats. I strategin finns en femårsplan som brutits ner i ettårsplaner, vilka i sin tur delats upp i mindre fokusmål.

– Det handlar lite kortfattat om en kvalitetssäkringsstandard och hur vi coachar medarbetare att leverera de rådgivningstjänster som bör ingå i alla uppdrag. Dessutom finns det en teknisk del där vi testar nya lösningar och en kompetensförsörjningsplan som är mycket mer omfattande än att bara bestämma vilken kurs man ska gå, berättar Peter. Paret Eklund övertog företaget 2011 och har från kontoret en storslagen utsikt över Umeälven och hamnområdet som i och med kulturhuvudstadsåret 2014 fick en rejäl uppfräschning.

– Man kan inte se sig mätt, konstaterar Peter och slår ut med handen.    Ambitionen vid övertagandet var att byrån skulle expandera. Ett strategiskt beslut togs att, tvärtemot vad som är gängse i branschen, satsa på en renodlad VD. Alltså inte en debiterbar byråledare. – Jag tror vi var först i Umeå med det konceptet bland byråer av vår storlek, minns Marielle. Tanken var att kunna växa bättre och att spela in de kunskaper och erfarenheter som Peter hade med sig från näringslivet.

Marielle Eklund, auktoriserad redovisningskonsult, och maken Peter Eklund, på posten som renodlad VD, visade sig vara en utmärkt kombination för att paketera ihop en helhetslösning i redovisningsbranschen.

MED FACIT i hand var det rätt vägval. EkonomiNord har dubblerat personalen på fem år med bibehållen lönsamhet. Och personalomsättningen, som innan 2011 var runt en anställd per år, har stannat av. – Vi investerar i att vår personal ska trivas, utvecklas och därför bli kvar. Och vi har lyckats riktigt bra. Det var tre år sedan den senaste slutade, säger Peter och tillägger:

– Men hon kom tillbaka. Internutbildningen löper som en röd tråd över året. EkonomiNord har till exempel ”workshopfika” varje tisdag då man i halvtimmesblock betar av ett ämne i veckan – från hur enstaka funktioner i program fungerar till bokföring av kapitalförsäkringar, eller diskussioner runt bloggserien som företaget har på sin hemsida.

– Det är en mix av högt och lågt. Vi har jobbat hårt för att slipa ner arbetstopparna, men det är ändå svårt att boka in heldagar för internutbildning som ofta blir ett stressmoment. Vi bokar därför inga kundbesök på tisdagar och det funkar bra, säger Marielle. – Genom det här greppet tar redovisningsassistenter och redovisningskonsulter ett första steg mot de controllerkunskaper som vi vill att de ska ha för att bli bättre rådgivare och bättre passa in i branschen som den kommer att se ut om några år, konstaterar Peter. EkonomiNord har en lång och trogen relation till Wolters Kluwer och följer med intresse den molnbaserade helhetslösningen som nu lanserats.

– Vi använder Fortnox program i redovisningsarbetet och ser mycket fram emot samarbetet mellan dem och Wolters Kluwer. Inte minst gällande planeringsfasen där vi idag använder Byrå och Byrå Tid och där vi saknar en koppling till vårt redovisningsprogram. Integreringen med Fortnox innebär en effektivisering för oss vilket ger oss tid över för andra uppgifter, säger Peter.

BÅDE PETER och Marie tror på molntjänsterna som de menar ger byrån flexibilitet:

– Det kommer att medföra en rad förbättringar för oss när det är utbyggt. Uppdateringarna kommer tätare, det blir mer kundvänliga program och det blir både säkrare och snabbare. Dessutom slipper vi hålla med egna server- och backuplösningar. En stor fördel är att i bokslutstider kunna jobba smidigt hos kunden, säger Marielle.

MAKAR OCH BYRÅÄGARE.

Peter Eklund om ...

... steget från militär till ekonom: ”Min passion i försvaret var ledarskapet, pedagogiken och gruppdynamiken. Mitt första civila jobb var som förman på stuveriet i Holmsund. På skämt har jag sagt att skillnaden mellan beväringarna i Arvidsjaur och killarna på kajkanten var att de senare var äldre, skäggigare och mer långhåriga. Det är ingen större skillnad i ledarskap, utan det handlar om att få ihop människor att göra en gemensam sak.”

... relationen med Wolters Kluwer: ”Det är ett riktigt bra samarbete. Vi är med i kundutvecklingspaneler och de hörsammar våra önskemål. Man kan tycka att vi är en liten kund i Norrland, men ändå får vi mycket uppmärksamhet från Wolters Kluwer och det ska de ha cred för.”

MARIELLE EKLUND

YRKE: Auktoriserad redovisningskonsult och delägare på EkonomiNord FRITID: Sommarstuga med skogsfastighet på Höga Kusten

DRÖMJOBBET SOM LITEN: ”Bibliotekarie. Jag fastnade för de där korten som skulle sorteras och att ställa böcker i bokstavsordning. Men min mamma var revisor och jag började leka kontor ganska tidigt, så nu har jag jobbat med ekonomi sedan början av 90-talet.”

PETER EKLUND

YRKE: VD och delägare på EkonomiNord FRITID: Golf, fiske och jakt, främst skogsfågel och älg

DRÖMJOBBET SOM LITEN: ”Första drömmen var att bli botaniker. Jag delade ett herbarium med min farmor på Ingarö. Nästa dröm var att bli militär, vilket jag också blev. Jag var kapten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur när jag slutade.”