Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Corona och julgåva
Experten svarar

Dyrare skattefri julgåva 2020?

Publicerat: 
2020-10-13

Nu är det många som funderar på vad som kan vara aktuellt att ge personalen i julgåva. I många branscher har de anställda fått slita hårt under lång tid p g a effekter av Corona och kanske vill företaget passa på att uppmuntra medarbetarna med en finare julgåva. 

Möjlighet till dyrare gåva

Det skattefria belopp som kan användas för inköp av julgåvor är 450 kr per person. Från den 1 juni 2020 och året ut infördes en ny regel som innebär en skattefri gåva om 1 000 kr från arbetsgivare till anställd. Syftet med regeln var att ge företagen möjlighet att ge en extra uppmuntran till personalen i Corona-tider.  Har den gåvan inte redan givits kan den kombineras med julgåvan vilket innebär att det blir möjligt att köpa en julgåva till personalen till ett värde av 1 450 kronor per anställd, dvs mer än tre gånger så högt belopp som normalt.

Vad behöver jag göra för att få avdraget?

Det krävs inte någon speciell ansökan för att få utnyttja möjligheten till en extra skattefri gåva till personalen. Du konterar inköpet på skattefria gåvor i bokföringen. 

Vill du veta mer?

En längre artikel i ämnet, Julgåvor till kunder och anställda 2020, är publicerad i vår nyhetstjänst Skatteinformation, där du som är prenumerant kan läsa den. 

Här hittar du mer om Skatteinformation från Wolters Kluwer >>