Insight | Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi

Webbmagasin för dig inom skatt och ekonomi
Ombildning till aktiebolag skattekonsekvenser
Experten svarar

Ombildning till aktiebolag – tips om skattekonsekvenser

Publicerat: 
2018-09-10
Text: 
Alexandra Wallerius, skattejurist

Har din firma vuxit och du funderar på att gå från enskild näringsverksamhet till aktiebolag? Vi har listat några saker som är viktiga att tänka på.

I vilka lägen är det skattemässigt fördelaktigt att ha aktiebolag?

Ett aktiebolag kan vara den mest fördelaktiga bolagsformen för företag där prognoserna visar att intäkterna kommer överskrida gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det möjligt att istället för att höja din lön som företagare ta ut utdelning från företaget.

Om du har planer på att anställa personal är det enklare juridiskt att aktiebolaget har arbetsgivaransvaret än du personligen.

Vilken tidpunkt är lämplig för ombildning?

Om du planerar att ombilda verksamheten vid ett årsskifte så tänk på att bilda eller köpa aktiebolaget innan årsskiftet. Anledningen till detta är att gränsbeloppet räknas vid årets ingång. Det möjliggör därför att du kan ta utdelning till 20% beskattning redan första verksamhetsåret.

Vill du veta mer?

På kursen Modern Skatteplanering går vi igenom mer om hur du praktiskt ombildar från enskild firma till aktiebolag. Vi visar vilket stöd du kan få i vårt skatteprogram för att genomföra en ombildning. Genom att använda programmet sparar du tid och får experthjälp längs vägen.
Läs mer och anmäl dig till kursen här>>